Search :
Project
Project Title :
การเพิ่มปริมาณ CLA (conjugated linoleic acid) ในเนื้อโคขุนโดยการเสริมน้ำมันถั่วเหลืองหรือเมล็ดฝ้ายในอาหารข้นสำหรับโคขุน (Increased CLA [conjugated linoleic acid] in beef through supplementation of vegetable oil in the concentrate for fattening beef)
downloaded 298 times
Researcher Name :
วิศิษฐิพร สุขสมบัติ (Wisitiporn Suksombat)
Abstract :
บทคัดย่อ งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการนำแหล่งของไขมันที่มีปริมาณกรดลิโนเลอิก (linoleic acid) สูง ได้แก่ น้ำมันจากพืช (plant oils) และเมล็ดพืชน้ำมัน (oilseeds) โดยเฉพาะอย่างยิ่งน้ำมันถั่วเหลือง (soybean oil) และเมล็ดฝ้าย (whole cottonseed) มาเสริมในอาหารโคขุน เพื่อพิจารณาผลต่อการเปลี่ยนแปลงปริมาณของ fatty acids และการสะสม CLA ในเนื้อ การเสริมน้ำมันถั่วเหลือง 170 กรัมต่อวัน และน้ำมันจากเมล็ดฝ้าย 170 กรัมต่อวัน ในโคขุน พบว่า ไม่ส่งผลกระทบต่อการเจริญเติบโต และลักษณะต่างๆ ของซาก เมื่อพิจารณาปริมาณกรดไขมันในเนื้อ พบว่า การเสริมน้ำมันถั่วเหลืองทำให้การสะสมกรดไขมัน C18:2 cis-9, trans-11 CLA เพิ่มขึ้นแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ โดยเนื้อสันเพิ่มขึ้น 116 เปอร์เซ็นต์ และเนื้อสะโพกเพิ่มขึ้น 240 เปอร์เซ็นต์ อย่างไรก็ตามการเสริมน้ำมันจากเมล็ดฝ้าย ไม่ส่งผลต่อการสะสม CLA ในเนื้อทั้งสองส่วน นอกจากนี้เมื่อพิจารณาผลการเปลี่ยนแปลงสภาวะภายในกระเพาะหมัก พบว่า ไม่ส่งผลกระทบในเชิงลบเมื่อเสริมทั้งน้ำมันถั่วเหลืองและน้ำมันจากเมล็ดฝ้ายในอาหารโคขุน Abstract The objective of this study interested in the effects of sources of fat rich in linoleic acid, especially, soybean oil (SBO) and whole cottonseed (WCS) supplemented in cattle on fatty acid profile and conjugated linoleic acid (CLA) accumulation in beef. The treatments were 1) control 2) control plus supplemented with 170 g SBO/d, and 3) control plus 170 g of oil from WCS/d. The results showed that the feeding SBO significantly increased (P<0.01) C18:2 cis-9, trans-11 CLA in longissimus muscle by 116%, and in semimembranosus muscle by 240%. Moreover, there were no significantly differences in performance parameters and carcass characteristics among treatments. Addition of SBO and WCS did not significantly affect ruminal ecology. This study has successfully increased the C18:2 cis-9, trans-11 CLA content in beef compared with WCS.
Publications :
No
View Publications
Detail
1
View Publications
Award/Honor :
Name
Sponsor
Get Date
IRD SEARCH
|
IRD LOGIN