Search :
Project
Project Title :
การตรวจหาสารอะฟลาท็อกซินในเครื่องปรุงถั่วป่นและพริกป่นตามร้านอาหารต่างๆ ในชุมชนจังหวัดนครราชสีมา และการมีส่วนร่วมของผู้จำหน่ายอาหารเพื่อลดความเสี่ยงจากสารอะฟลาท็อกซิน
downloaded 56 times
Researcher Name :
ทัศนีย์ เสาวนะ (Tassanee Sukosol)
Abstract :
บทคัดย่อ ผู้จำหน่ายอาหารในชุมชน จังหวัดนครราชสีมาที่ร่วมในโครงการวิจัยนี้ ซื้อถั่วลิสงเม็ดมาบดเอง 43.3% (13/30) นอกนั้นซื้อถั่วลิสงป่นจากตลาด สำหรับพริกป่นมีร้านจำหน่ายอาหาร 30.0% (9/30) เท่านั้นที่ซื้อพริกแห้งมาบดเอง นอกนั้นซื้อพริกที่ป่นแล้วเช่นกัน ผู้จำหน่ายอาหารที่ทราบถึงพิษภัยของเชื้อราและสารอะฟลาท็อกซินในถั่วลิสงป่นและพริกป่นมีเพียง 56.7% (17/30) เท่านั้น เมื่อนำถั่วลิสงเม็ดจากตลาดและห้างสรรพสินค้าที่เป็นแหล่งจำหน่ายวัตถุดิบในจังหวัดนครราชสีมามาตรวจหาสารอะฟลาท็อกซิน พบเกินมาตรฐาน (20 ppb) อยู่ 16.7% (2/12) ในขณะที่พริกแห้ง 100.0% (12/12) ไม่พบว่ามีสารอะฟลาท็อกซินเกินมาตรฐาน ส่วนถั่วลิสงป่นที่จำหน่ายในตลาดพบเกินมาตรฐานอยู่ 33.3% (4/12) และพริกป่นจากตลาดพบเกินมาตรฐานอยู่ 54.5% (6/11) เมื่อตรวจถั่วลิสงป่นที่อยู่ในภาชนะเครื่องปรุงพบอะฟลาท็อกซินเกินมาตรฐาน 70.0% (21/30) ในการตรวจครั้งแรก และลดลงเหลือ 31.0% (9/29) หลังจากให้ความรู้และร่วมหารือถึงวิธีป้องกันแก้ไขกับผู้จำหน่ายอาหารแล้ว โดย 24.1% (7/29) มีอะฟลาท็อกซินไม่เกินมาตรฐานในทั้ง 2 ครั้ง 44.8% (13/29) มีอะฟลาท็อกซินครั้งแรกเกินมาตรฐาน แต่หลังจากให้ความรู้อะฟลา ท็อกซินลดลงไม่เกินมาตรฐาน และ 24.1% (7/29) อะฟลาท็อกซินลดลงแต่ก็ยังเกินค่ามาตรฐาน มี 6.9% (2/29) ที่ครั้งแรกพบอะฟลาท็อกซินไม่เกินค่ามาตรฐาน แต่หลังให้ความรู้กลับพบสูงเกินค่ามาตรฐาน ส่วนพริกป่นในภาชนะเครื่องปรุง พบว่ามีสารอะฟลาท็อกซินเกินมาตรฐานทั้งหมดในการตรวจครั้งแรก และลดลงเหลือ 76.7% (23/30) หลังจากให้ความรู้กับผู้จำหน่ายอาหาร โดย 23.3% (7/30) มีอะฟลาท็อกซิน ครั้งแรกเกินมาตรฐาน แต่หลังจากให้ความรู้ อะฟลาท็อกซินลดลงไม่เกินมาตรฐาน และ 76.7% (23/30) อะฟลาท็อกซิน ลดลงแต่ยังคงเกินมาตรฐาน โดยมีค่าอยู่ระหว่าง 20.86 35.34 ppb Abstract The cooks from Nakhon Ratchasima restaurants that involved in this project bought peanut seeds and ground by themselves 43.3% (13/30), others bought ground peanut from the markets. For chilli, there were only 30.0% (9/30) that bought dry chilli and ground by themselves, others also bought chilli that were already ground. There were only 56.7% of the cooks that had the knowledges about the toxic risks from fungi and aflatoxin in ground peanut and ground chilli. The peanut seeds from the markets or supermarket stores, that were the suppliers in Nakhon Ratchasima, were tested for aflatoxin, it was found that 16.7% (2/12) were over the accepted standard (20 ppb) while 100.0% (12/12) of dry chilli had aflatoxin not over the accepted standard. For ground peanut and ground chilli from the markets, they were found over the accepted standard 33.3% (4/12) and 54.5% (6/11) respectively. For ground peanut in the serving pots, they were found aflatoxin that exceded the accepted standard 70.0% (21/30) for the first observation. After giving the knowledges and discussion about prevention of aflatoxin contamination to the cooks, the results decreased to 31.0% (9/29) in the second observation. 24.1% (7/29) had aflatoxin over the accepted standard in both observations, 44.8% (13/29) had aflatoxin over the accepted standard in the first observation and decreased to the accepted standard in the second observation and 24.1% (7/29) had aflatoxin decreased in the second observation but still over the accepted standard in both observations. There were 6.9%(2/29) that had aflatoxin not over the accepted standard in the first observation but increased after giving the knowledges. For ground chilli in the serving pots, all of them were found over the accepted standard in the first observation and decreased to 76.7% (23/30) after giving the knowledges to the cooks. 23.3% (7/30) had aflatoxin over the accepted standard in the first observation and decreased to the accepted standard after giving the knowledges and 76.7% (23/30), aflatoxin decreased but still over the accepted standard which were 20.86 35.34 ppb.
Publications :
No
View Publications
Detail
Award/Honor :
Name
Sponsor
Get Date
Preclinic Research Award
Faculty of Medicine, Siriraj Hospital, Mahidol University
1994
IRD SEARCH
|
IRD LOGIN