Search :
Project
Project Title :
การศึกษาผลผลิตของถั่วไมยราและการใช้ถั่วไมยราป่นเป็นอาหารไก่ไข่(Study of Hedge Lucerne (Desmanthus virgatus) Production and Utilization of Hedge Lucerne Meal in Layer Diets)
downloaded 76 times
Researcher Name :
วิศิษฐิพร สุขสมบัติ (Wisitiporn Suksombat)
Abstract :
บทคัดย่อ การศึกษาผลผลิตและคุณค่าทางโภชนะของถั่วไมยราและการใช้ต้นถั่วไมยราป่นเปนแหลง เสริมโปรตีนในอาหารไกไข ดำเนินการโดยแบงออกเป็น 3 การทดลองคือ การทดลองที่ 1 เป็นการ ศึกษาผลของอายุการตัดและระดับความสูงที่ตัดสูงจากพื้นดินที่มีตอผลลิตและองค์ประกอบทาง เคมีของถั่วไมยรา โดยจัดสิ่งทดลองแบบ 3 x 3 Factorial in Randomized Complete Block มี 4 ซ้ำ 2 ปัจจัย ปัจจัยแรกประกอบด้วย ชวงอายุการตัด 3 ระยะคือ 30, 40 และ 50 วัน ปัจจัยที่ 2 ประกอบด้วย ระดับความสูงที่ตัดจากพื้นดิน 3 ระดับ 30 40 และ 50 เซนติเมตร เพื่อหาอายุการตัดและระดับความสูงที่ตัดที่เหมาะสมต่อผลผลิตและคุณค่าทางโภชนะของถั่วไมยราที่จะนำไปเป็นอาหารไกไข ปรากฎวาอายุการตัดที่เพิ่มขึ้นมีผลใหเปอรเซ็นตวัตถุแหงและเยื่อใยเพิ่มขึ้นอยางมีนัยสําคัญยิ่ง (P<0.01) ขณะที่มีผลทําใหเปอรเซ็นตโปรตีน เถาและ Nitrogen free extract (NFE) ลดลงอยางมีนัยสําคัญยิ่ง (P< 0.01) และไขมันลดลงอยางมีนัยสําคัญ (P<0.05) ในทางตรงกันขามการเพิ่มความสูงที่ตัดมีผลทําใหวัตถุแหง และเยื่อใยลดลง ซึ่งสงผลใหเปอรเซ็นตโปรตีนและเถาเพิ่มขึ้น โดยปรากฎวามีปฏิกริยาสัมพันธ ระหว่างช่วงอายุการตัดและความสูงที่ตัดตอเปอรเซ็นตโปรตีนของถั่วไมยราอยางมีนัยสําคัญ (P<0.05 ) เมื่อชวงอายุการตัดเพิ่มขึ้นโปรตีนของใบและตนจะลดลงอยางมีนัยสําคัญยิ่ง (P<0.01) โดยที่ไมพบปฏิกริยาสัมพันธระหวางชวงอายุการตัดและความสูงที่ตัด ตอองคประกอบทางเคมีในใบ และลําตนของถั่วไมยรา จากผลการทดลองนี้ชี้ใหเห็นวา การตัดถั่วไมยราทุก 50 วัน ที่ระดับความสูง 40 เซนติเมตร จะไดผลผลิตของวัตถุแหงสูงสุด 559 กิโลกรัม ตอไร แตการตัดที่อายุ 30 วัน ความสูง 30 50 เซนติเมตรจากพื้นดิน จะไดถั่วไมยราที่มีเปอรเซ็นตโปรตีนสูงและเยื่อใยตํ่า เทากับ 18.55 19.00 และ 17.12 19.91 เปอรเซ็นต ตามลำดับ สําหรับการทดลองที่ 2 เพื่อประเมินคุณคาทางชีวภาพของถั่วไมยราปนในอาหารสัตวปก โดยใชถั่วไมยราปนที่อายุ 30 วัน ความสูง 50 เซนติเมตร จากการวิเคราะหองคประกอบทางเคมีพบวามีโปรตีน 18.95 เยื่อใย 17.50 ไขมัน 3.13 NFE 44.91 เถา 7.49 แคลเซียม 1.975 ฟอสฟอรัส 0.100 เปอรเซ็นต ตามลําดับ พลังงานรวม 3967 กิโลแคลอรีตอกิโลกรัม กรดอะมิโนที่จําเปน เชน ไลซีน 1.152 เมทไธโอนีน 0.255 ทรีโอนีน 0.953 และ ทริปโตเฟน 0.233 เปอรเซ็นต ตามลําดับ นอกจากนี้พบวาถั่วไมยราปนมีสารไมโมซิน 1.51 เปอรเซ็นต และ สารสีแซนโทฟลล 309 มิลลิกรัมตอกิโลกรัม การหาคาพลังงานใชประโยชนไดของถั่วไมยราปนมีคาประมาณ 1330 กิโลแคลอรีตอ กิโลกรัม โดยสัมประสิทธิ์การยอยไดของวัตถุแหง 65.04 และโปรตีน 34.61 การยอยไดที่แทจริง ของโปรตีน 47.71 คุณคาทางชีวภาพของโปรตีน 63.11 และโปรตีนที่ใชประโยชนไดสุทธิ 30.07 เปอรเซ็นตตามลําดับ การทดลองที่ 3 ศึกษาการใชถั่วไมยราปนในอาหารไกไขตอสมรรถภาพการผลิตและคุณภาพไข โดยใชไกไขพันธุไฮเซคบราวน อายุ 22 สัปดาห จํานวน 300 ตัวใชแผนการทดลองแบบสุมตลอด (Completely Randomized Design) จํานวน 5 ซํ้าๆ ละ 12 ตัวโดยแตละกลุมไดรับอาหารที่ประกอบดวยถั่วไมยราปนที่ระดับตาง ๆ กันคือ 0, 2, 4, 6 และ 8 เปอรเซ็นตตามลําดับ ผลการทดลองปรากฎวา การใชถั่วไมยราปนเกิน 8 เปอรเซ็นตทําใหผลผลิตไขลดลง อยางมีนัยสําคัญทางสถิติ (P<0.05) ส่งผลใหตนทุนการผลิตไขตอโหลเพิ่มขึ้นอยางมีนัยสําคัญทางสถิติ (P<0.05) โดยที่การใชถั่วไมยราปนระดับตาง ๆ กันไมมีผลตอปริมาณอาหารที่กินเฉลี่ยตอวัน นํ้าหนักตัวที่เพิ่มขึ้น นํ้าหนักไข มวลไข่ องคประกอบของไขทั้งฟอง ตลอดจนสุขภาพทั่วไปของแมไก เมื่อพิจารณาถึงคุณภาพของไข พบวาการใชถั่วไมยราปนในระดับ 8 เปอรเซ็นตในสูตรอาหาร มีผลทําใหไขแดงมีสีเขมกวากลุมอื่นๆ อยางมีนัยสําคัญยิ่ง (P<0.01 ) แตไมมีผลตอความถวงจําเพาะของฟองไข ความหนาเปลือกไข ความสูงไขขาว และคาฮอกยูนิต จากผลการทดลองนี้ชี้ใหเห็นวาสามารถใชถั่วไมยราปนในอาหารไก่ไขไดถึง 6 เปอรเซ็นต โดยไมมีผลกระทบตอสมรรถภาพการผลิตและคุณภาพไข Abstract Three experiments were conducted in order to study on yield and nutritive value of hedge lucerne (Desmanthus virgatus) meal (HLM) and utilization of hedge Lucerne meal as protein supplement in layer diets. The first experiment was laid out in 3 x 3 Factorial arrangements in randomized complete block design with 4 replications in each treatment. Factor A was cutting interval (30, 40 and 50 days) while factor B was cutting height (30, 40 and 50 cm above ground level). The objective of this experiment was to evaluate the effect of cutting interval and cutting height together with interaction of the two factors on yield and nutrient composition of hedge Lucerne. It is found that the dry matter (DM) and crude fiber (CF) contents increased (p<0.01) with increasing interval of cutting while the CP, Ash, EE and NFE content decreased (p<0.01 except EE p<0.05) with increasing cutting intervals. On the other hand, the DM and CF contents decreased with increasing cutting height while the CP and Ash contents increased as cutting height increased. There were interaction effects of age of cutting and cutting height on CP contents of hedge Lucerne (p<0.05). However, no interaction between cutting interval and cutting height on yield was found. The effect of cutting interval was significant on percentage of DM, CF and Ash of leaf and stem (p<0.01). CP content of leaf and stem decreased (p<0.01) with increasing interval of cutting. There were no significant interaction effects on nutrition compositions of leaf and stem. The results of the experiment indicated that DM at 50 day intervals and at 40 cm cutting height gave the highest yield (559 kg/rai). At 30 day intervals and at 30-50 cutting height gave the highest CP (18.55 19.00%) and the lowest CF (17.12 19.91%). The objectives of the 2 experiment study were to determine the biological value of hedge Lucerne meal in poultry diets. The chemical composition of HLM (DM basis) analyzed by proximate analysis were 18.95%CP, 17.50%CF, 3.13%EE, 44.91%NFE, 7.49%Ash, 1.975%Ca, 0.10%Total P and 3967 kcalGE/kg. The lysine, methionine, threonine and tryptophan content were 1.152, 0.255, 0.953 and 0.233% respectively. HLM contained mimosine at the level of 1.51% and the mixed sample with leaves and stem contained 309 mg/kg of xanthophylls. Apparent metabolizable energy in HLM for adult chicken was 1330 kcal/kg. Digestibility coefficients of dry matter and protein in HLM feed were 65.04 and 34.61% respectively. True digestibility of protein, protein biological value and net protein utilization were 47.71, 63.11 and 30.07% respectively. The 3rd experiment: three hundred 22 weeks old Hisex brown pullets were randomly divided into 5 groups of 60 hens each. Each group was fed with ration containing 0, 2, 4, 6 and 8% of HLM. All diets were isonitrogenous and were provided to the laying for five 28-d periods. This experiment was conducted to evaluate the effect of HLM on laying performance and egg quality. The result demonstrate that feeding more than 8% of HLM decreased egg production and increased cost of production (p<0.05). No significant differences among the dietary treatments were found in feed intake, body weight gain, egg weight, egg mass, egg composition and general health of laying hens. For the quality of eggs it was found that there were no significant differences in specific gravity, shell thickness, albumen height and haugh unit among the dietary treatments. The egg yolk color of control group was paler than the other group while the group received 8% of HLM had highest yolk color score (p<0.01). The result of the experiment indicated that 6% of HLM can be used in layer diets without any adverse effects on laying performance and egg quality.
Publications :
No
View Publications
Detail
1
View Publications
Award/Honor :
Name
Sponsor
Get Date
IRD SEARCH
|
IRD LOGIN